Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Затвердили заходи щодо недопущення зростання захворюваності мешканців Дніпровського району на ГРВІ та грип

Опубліковано 19 грудня 2016 року о 16:39
фото

Під головуванням заступника голови Дніпровської райдержадміністрації Алли Загородньої            16 грудня відбулося засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації. Метою зібрання був розгляд питання стосовно стану захворюваності мешканців Дніпровського району на ГРВІ і грип та затвердження невідкладних заходів щодо недопущення зростання такої захворюваності.

Під час засідання виступили: Олена Куликівська - завідувач відділенням епідеміологічних досліджень ВП Деснянського міжрайонного відділу (філії) лабораторних досліджень ДО Київський ЛМЦ МОЗ України центру Дніпровського відділу управління державного санітарно-епідеміологічного нагляду та Ольга Гуменюк - заступник начальника управління охорони здоров’я Дніпровської райдержадміністрації.

Відповідно до наданої інформації, у м. Києві за 49 тиждень зареєстровано 35469 хворих на грип та ГРВІ, що на 45,1% вище попереднього тижня. Показник захворюваності на 100 тисяч населення складає 1220,3 та перевищує епідемічний поріг на 33,1%, що відповідає високому рівню епідемічного процесу. Госпіталізовано 299 осіб,з них 143 дитини. В структурі захворюваності дитяче населення складає 67,7%. Найбільший відсоток захворюваності реєструється серед дітей у віковій групі 5-14 років (54,4%).

З початку епідсезону 2016-2017 рр. і по даний час у Дніпровському районі випадків захворювань на грип, смерті від грипу та його ускладнень не зареєстровано. Разом з тим, перевищення захворюваності на ГРВІ над епідпорогом на 49 тижні, перевищення темпів приросту захворюваності вище ніж 10% та збільшення частки організованих дітей у загальній кількості захворілих є несприятливою тенденцією та вимагає посилення профілактичних і протиепідемічних заходів.

Досвід країн світу свідчить, що найбільш ефективним профілактичним захистом проти захворювання на пандемічний та сезонний грип залишається специфічна профілактика – щеплення проти грипу. Цього року до складу вакцини включені наступні штами, поява яких найбільш ймовірна взимку: 1) Мутована форма вірусу Гонконг (Н3N2) 2014 року; 2) Мутована форма вірусу Каліфорнія (Н1 N1) 2009 року; 3) Вірус форми В Брісбен 2008 року.

З початку епідемічного сезону загальна кількість вакцинованих у м. Києві склала 9478 осіб, з них 1681 дитина. У Дніпровському районі вакциновано 277 осіб, з них 25 дітей (241 щеплення - за власні кошти та 36 - за кошти підприємства). Щеплення організовано на базі щеплювального кабінету КНП «КДЦ Дніпровського району» (вул. Шептицького, 5).

За результатами засідання прийнято рішення про затвердження протокольного доручення стосовно невідкладних  заходів з недопущення зростання захворюваності серед мешканців району на ГРВІ та грип. Зокрема під час епідемічного періоду передбачено вжиття наступних заходів:

1. Забезпечити проведення інформаційно-просвітницької роботи з населенням щодо профілактики захворювань на ГРВІ та грип; розміщення на аркушах формату АЗ пам'ятки «Обережно, грип» і «Заходи щодо запобігання захворюванням на грип та ГРЗ» в приміщеннях закладів охорони здоров’я, освіти, торгівельних точках тощо.

2. Забезпечити в закладах охорони здоров'я первинної ланки роботу лікарсько-сестринських бригад у 2 зміни з 08:00 до 20:00 для надання медичної допомоги населенню  щоденно. Чергування бригад у неділю до 18-00 для обслуговування мешканців вдома.

3. Посилити заходи запобігання розповсюдження захворюванням на ГРВІ та грип:

- забезпечити розмежування потоків пацієнтів (хворих та здорових);

- неухильно дотримуватися локальних протоколів надання медичної

допомоги при захворюванні на грип та ГРВІ;

- забезпечити пункт невідкладної медичної допомоги Центру невідкладної медичної допомоги вдома лікарськими засобами, в т. ч. необхідними засобами специфічної противірусної терапії;

- забезпечити наявність санітарно-просвітницьких матеріалів в закладах охорони здоров'я.

4. У зв’язку з підвищенням захворюванням на вірусні інфекції серед мешканців району запровадити в закладах охорони здоров’я запобіжні заходи для недопущення різкого загострення епідемічної ситуації на ГРВІ та грип:

- ввести в закладах охорони здоров’я масочний  режим;

- проводити поточну дезінфекцію;

- проводити ультрафіолетове опромінення повітря  в приміщеннях   пересувними та стаціонарними екранованими  опромінювачами;

- проводити 3-кратне вологе прибирання.

5. Провести додаткові навчання з лікарями закладів охорони здоров’я первинної  ланки  щодо удосконалення організації надання медичної допомоги  мешканцям району при захворюванні на грип та ГРВІ.

6. Посилити контроль за хворими на ГРВІ та грип із групи ризику (дітей до першого року життя)

7. Організувати надання медичної допомоги хворим на ГРВІ та грип, неускладненої форми в умовах денних стаціонарів та стаціонарів вдома.

8. Ввести обмеження на проведення культурно-масових заходів в закритих приміщеннях;

8.1. Посилити дезінфекційні заходи в приміщеннях культури (проводити вологе прибирання з використанням дезінфекційних засобів та провітрювання приміщень);

9.      З метою недопущення загострення захворюваності на ГРВІ та грип, запобігання епідемії ГРВІ та грипу, мінімізації їх негативних наслідків та оперативного реагування на них:

9.1. Посилити дезінфекційний режим (проведення вологого прибирання з використанням дезінфекційних засобів в учбових приміщеннях, приміщеннях райдержадміністрації та ЖЕКів, закладів торгівлі, приміщеннях прийому громадян тощо);

9.2.  Забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря в приміщеннях;

9.3. Проводити регулярне наскрізне провітрювання приміщень.

9.4. Не допускати до роботи працівників з ознаками інфекційного захворювання;

9.5. В разі виявлення хворого з ознаками респіраторного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я. 

9.6. Забезпечити обов’язкове використання засобів індивідуального захисту в т.ч. медичних масок працівниками громадських закладів, а також кондукторами та водіями громадського транспорту;

9.7. Проводити роз’яснювальну роботу серед працівників про заходи щодо запобігання захворюванню на грип та ГРВІ.

10. Забезпечити моніторинг, реєстрацію випадків захворювання на ГРВІ та грип та вжиття відповідних заходів реагування.

11. Забезпечити належне дотримання санітарно-протиепідемічного режиму  шкільних, позашкільних та дошкільних закладах району:

11.1. Посилити дезінфекційний режим (проведення вологого прибирання з використанням дезінфекційних засобів в приміщеннях груп (роздягальнях, групових, спальнях, буфетних та туалетах) та підліткових клубів за місцем проживання;

11.2. Забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря в приміщеннях груп; проведення регулярних наскрізних провітрювань приміщень груп та підліткових клубів за місцем проживання за умови відсутності в приміщенні дітей;

11.3. Не допускати до відвідування закладу дітей з ознаками інфекційного захворювання;

11.4. В разі виявлення дитини з ознаками респіраторного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових дітей та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я. 

11.5. Обмежити масові заходи в закритих приміщеннях дитячих дошкільних закладів та позашкільних закладів.

12. З метою належного дотримання санітарного протиепідемічного режиму в громадському транспорті на недопущення зараження пасажирів на ГРВІ та грип:

12.1. Посилити дезінфекційний режим у рухомому складі;

12.2. Не допускати до роботи працівників з ознаками інфекційного захворювання;

12.3. В разі виявлення хворого з ознаками респіраторного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров’я; 

12.4. Забезпечити обов’язкове використання засобів індивідуального захисту в т.ч. і використання медичних масок кондукторами та водіями громадського транспорту.

13. Забезпечити дотримання нормативних показників повітря в приміщеннях закладів освіти та охорони здоров’я.

14. Вжити заходів щодо ліквідації стихійної торгівлі на території Дніпровського району м. Києва

15. Забезпечити достатню кількість препаратів для лікування та профілактики грипу та ГРВІ, масок для реалізації населенню та дотримання масочного режиму персоналом.

16. Здійснювати контроль за наявністю та реалізацією лікарських засобів та масок в аптечній мережі.

 Довідково.

Відповідно до Типового положення про державну надзвичайну протиепідеміологічну комісію при Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях (постанова Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 № 1501) та Положення про державну надзвичайну протиепідеміологічну комісію при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації (розпорядження голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації від 12.04.2013 № 179), рішення державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації, прийняті в межах її повноважень, є обов’язковими для виконання керівниками районних управлінь, установ, підприємств і організацій незалежно від їх підпорядкованості та форм власності, розташованих на території Дніпровського району.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за інформацією районного управління охорони здоров’я


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux