Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сьогодні світове співтовариство відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй

Опубліковано 24 жовтня 2018 року о 10:14
фото

Сьогодні світове співтовариство відзначає Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй (День ООН).

24 жовтня 1945 року, менш, ніж через два місяці після завершення Другої Світової війни, набув чинності Статут Організації Об'єднаних Націй, підписаний у червні 1945 року і ратифікований п'ятьма постійними членами ООН та 29-а країнами - учасницями установчої конференції у Сан-Франциско.

Як відомо, ООН – універсальна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародних безпеки і миру; вона організовує співпрацю і підтримує розвиток приязних відносин між державами. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН.

Перше засідання Генеральної Асамблеї ООН відбулось у Лондоні 10 січня 1946 року. З того часу Нобелівська премія миру шість разів присуджувалася ООН як організації (включаючи її служби) і п'ять разів її керівним функціонерам.

Зараз до складу Організації Об'єднаних Націй входять 192 держави. Крім цього, вони є членами Генеральної Асамблеї ООН. Основні структури ООН розташовані в Нью-Йорку, деякі служби – в Женеві та Відні.

Україна була однією з перших серед 51 держави, що підписали Статут Організації Об’єднаних Націй, і від того часу країна неухильно дотримується цілей і принципів Статуту, роблячи значний внесок у підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічний і соціальний розвиток, захист прав людини, а також зміцнення міжнародного права. Сімнадцять фондів, програм і спеціалізованих агентств ООН, які працюють в Україні, діють у скоординованому та стратегічно вивіреному порядку, надаючи консультації з питань політики, технічну допомогу та надзвичайну допомогу тим, хто цього потребує. З 1 січна 2000 року Україна вперше, як незалежна держава, почала виконувати функції непостійного члена Ради Безпеки ООН.

Для забезпечення стійкого людського розвитку в Україні необхідно зробити ще дуже багато, але українці мають можливість і волю це зробити. Організація Об’єднаних Націй залишатиметься надійним партнером держави та народу України на кожному етапі цього складного шляху.

Довідково.

У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято.У 1972 році Асамблея ООН постановила відзначати свій День ще дві події – Всесвітній день інформації про розвиток і Тиждень роззброєння.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами: un.org.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux