Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

За кермом у спеку: не забуваємо про заходи безпеки

Опубліковано 29 липня 2014 року о 09:01
фото

Найближчим часом на території України утримається спекотна погода. Як повідомляє Укргідрометцентр: стовпчики термометра місцями будуть показувати до +34°. Безумовно такий температурний режим — фактор підвищеного ризику для всіх учасників дорожнього руху. У багатьох людей, з’являється млявість, запаморочення, знижується концентрація уваги, швидкість реакції на різноманітні дорожні ситуації.

Державтоінспекція рекомендує водіям планувати свої поїздки, особливо на великі відстані, з урахуванням спекотної погоди.

Перед поїздкою потрібно ретельно подбати про мікроклімат у салоні. Добре, якщо автомобіль обладнаний кондиціонером, проте більшість автовласників позбавлені цього засобу боротьби зі спекою. Спека вибиває з робочого ритму всіх, але водіям треба мати добру реакцію і бути надто уважними, ні на мить не можна втрачати пильність. Отже, якщо в спеку ви сідаєте в автомобіль, що нагрівся на сонці, краще спочатку відкрити всі дверцята та провітрити його. Дуже часто поспіх може закінчитися навіть втратою свідомості від гарячого повітря, що накопилося в салоні.

Найбільше дошкуляє влітку спрага. Як правило, вирушаючи у подорож, всі запасаються великою кількістю води. Проте варто не забувати, що зловживати водою також не потрібно. Вода не надто добре тамує від спраги. Легше може стати лише на деякий час, а потім захочеться пити знову. Добова норма води для дорослої людини становить 2 літри на день. Зловживання водою може викликати порушення водно-сольового балансу, навантаження на нирки, серцево-судинну систему. І як результат – набряки кінцівок та обличчя, що вже саме по собі не дуже приємно. У спеку краще пити зелений чай, у крайньому випадку – джерельну або мінеральну воду без газу.

Якщо під час поїздки ви відчуваєте що засинаєте, зупиніться у безпечному місці, на майданчику відпочинку або на широкому узбіччі і подрімайте хоча б 15-30 хвилин. Дорожньо-транспортні пригоди з вини водіїв, які заснули за кермом, як правило, характеризуються великою кількістю постраждалих людей. Навіть некерований легковий автомобіль, що їде зі швидкістю до вісімдесяти кілометрів на годину, може накоїти чимало лиха, не кажучи вже про пасажирські автобуси і фури. Не забувайте! Правила дорожнього руху забороняють водієві керувати транспортним засобом у стані стомлення (п. 2.9б ПДР України), переоцінка власних сил і можливостей під час безперервного руху впродовж довгого часу може призвести до негативних наслідків.

Тож перед поїздкою на далекі відстані дотримуйтеся нескладних рекомендацій, що дозволять вберегтися від негативних наслідків пов`язаних з втомою в спекотну погоду:

  • не слід приймати заспокоюючих ліків;
  • не переїдайте перед дорогою;
  • якщо ви палите, частіше провітрюйте салон;
  • не намагайтеся проїхати відразу 500-600 км без зупинки, робіть 15-хвилинні перерви на відпочинок кожні дві години;
  • найкращий спосіб боротьби з втомою – це сам сон тривалістю не менше семи годин. 

Також Державтоінспекція рекомендує ретельно перевірити автомобільну аптечку. До переліку медикаментів радимо додати медичні препарати від нудоти та високого тиску. Крім того, обирайте ті препарати, до яких пристосувався ваш організм, уважно читайте інструкції застосування та побічні ефекти до препаратів, які вам порадили в аптеці. Якщо ви перед поїздкою відчули незначну слабкість, краще одразу ж звернутися за консультацією до лікарів. Нехай виїзд на відпочинок затягнеться, проте цим ви можете зберегти життя своє та своїх рідних.

Пам'ятайте, ви несете відповідальність не тільки за себе, але й за своїх пасажирів. Саме тому, Державтоінспекція звертається до керманичів: аби від автомобільної поїздки залишилися лише приємні спогади, не наражайте на небезпеку себе та своїх близьких, а також інших учасників дорожнього руху. Дотримання елементарних правил безпеки, взаємоповага на дорозі – запорука безпечної подорожі, гарного настрою та позитивних вражень. 

Яна Кутова, державтоінспекція Дніпровського району.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux